SU TESİSATI


SU TESİSATÇISI


SU TESİSATI

Su Tesisatı İşlerinizde, Teknolojik Cihazlarla, Tadilatsız Profesyonel Hizmet
Her yapının sıhhi tesisatı, üç temel işlevi karşılamalıdır. Besin tüketimine (yemek pişirmek, içmek) yönelik ve günlük tüketimde kullanılan (çamaşır yıkamak ve temizlenmek) suyun sağlanması ve konut içinde kullanılmak için dağıtılması; organik atıklar, deterjanlar, bazı eriyikler vb., "pis suyun" boşaltılması. Bazı durumlarda, sıhhi tesisatın özel işlevleri olabilir. Bir kuyudan,kaynaktan, suyun alınması; pis suların toplandığı fosseptik çukurlar ve biyolojik işlemlerle pis suların toprağın derinliklerine dağılması; içme suyu tesisatı; suyun, içilir nitelik taşıması, mekanik filtre tesisatı, tesisatın hazne, boru gibi parçaların polifosfatlar aracılığıyla, kimyasal açıdan korunması. İç bölümlerde gelişen bu sistem, iki ihtiyaca cevap verir. Suyu, konut içi noktalara dağıtmak; pis suyu boşaltmak. Teknik terminolojide

  


KONUT İÇİ TESİSAT

temiz su", konuta çeşitli amaçlarda kullanılmak için ulaştırılan, içilebilir nitelikte sudur; kullanıldıktan sonra boşaltılan, konut dışına ulaştırılan, su ise "pis su" diye tanımlanır. Çok konutlu dairelerde ise, bir kolon sistemi vardır. Temiz su, borularla dairelere ve daire içine ulaşır, buradan da pis sular dikey borularla akıtılır. Her dairede, bir giriş noktası vardır. Suyun akıtıldığı her noktada, pis suların boşaltıldığı kolona bağlanan, bir boru vardır. Çatı düzeyinde, en üst bölümden farklı bir biçimde, bir baca ya da açıklık aracılığıyla, dışarıya bağlantılıdır; bu bağlantı, sifonun düzgün çalışması ve boşaltılan atıkların, taşkınlık yapıp geri çıkmasının, önüne geçebilmek için, pis suların akıtılmasının temel öğesi olan hava ve gazın boşaltılması için kaçınılmazdır. 
Genellikle,temiz su tesisatında su, doğrudan doğruya daireleri besleyen kolonlardan akmaz. Zeminde toplanır, hidrofor dediğimiz sistem ile yeterli basınçla dairelere ulaştırılır. Hidrofor, elektrik enerjisi ile çalışır. Elektrik kesintisinde su da akmaz.

 


MUSLUK VE BATARYALAR

Bir sıhhi tesisat (lavabo, banyo teknesi, bide, klozet) üstünde, mutlaka, su akışını denetlemek için bir musluk bulunmalı, bu musluk, biçimi nasıl olursa olsun, su akışını düzenlemelidir. Piyasada, zevkinize ve kesenize uygun, bir çok modelleri olan bataryalar mevcuttur. Zaman içersinde contalar sorun çıkartabilir, bu durumda contalar değiştirilir.

Bazı bataryalar, estetik olarak güzel olmalarına karşın, tamir anında sorun çıkartabilir (duvara gömük modeller), bunun için, mümkünse duvarın dışına monte edilen modeller seçilmelidir. Aksi takdirde duvarlarınız, fayanslarınız kırılabilir.


ŞİFONLAR

Her sıhhi tesisat gereçlerinin hemen altına, kötü kokuların ve gazların, yapı içine sızıntısını önlemek amacı ile bir sifon, yani suyu boşaltma borusuna yönelten, sulu subap yerleştirilmiştir. Sifonlar, tamiri gerektiğinde parçalar halinde ayrılabilirler. Sifonların girişinde ; saç, sabun ve atıkları engelleyecek şekilde süzgeçli bir bölüm bulunur. Banyoda sıhhi tesisat gereçlerine bağlanan boşaltma boruları, çoğunlukla duvarların döşemeye yakın yerlerinde ve döşemede sıva altında yer alırlar; kurşundan yapılmış, klozetin altına yerleştirilmiş bir "çatal" da toplanırlar. 30 yıl bakım gerektirmezler.

 

DOĞALGAZ KULLANMAK NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLAR


Doğalgaz,kömür, linyit, fuel oille kıyaslanmayacak oranda pratik ve temiz bir yakıttır.Doğalgaz, kokusuz,kül ve artığı olmayan, aynı zamanda güvenli bir yakıttır.Yapacağınız çok basit; Düğmeye basın,doğalgaz rüyanızı gerçekleştirin.
Doğalgaz diğer yakıtlarla karşılaştırıldığında hem ucuz, hem de daha verimlidir.Doğalgaz bütçenizi sarsmadan dünyanıza sevimli bir sıcaklık armağan eder.

BAZI ÖRNEKLER

  • Yakıt kaybını en aza indirir.
  • Uzun zaman dilimi içinde aynı ısınma kalitesi elde edilebilir.
  • Yanma verimi yüksektir.  
  • Ön yakıt hazırlama masrafı yoktur.
  • Lpg tüpleri gibi patlama tehlikesi ve basınçlı parça tesiri yoktur.

 

DOĞALGAZDAKİ TEHLİKE TÜRLERİNE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

 Doğalgazda da her yakıtta olduğu gibi ihmaller ve dikkatsizlikler sonucunda yangın veya patlama meydana gelebilir. Ancak hatırlatmak gerekir ki doğalgaz önlemi alındığında takdirde kullanımı ve kontrolü son derece kolay bir yakıt cinsidir. Gerek cihazlarda gerekse doğalgaz şebekesi üzerinde muhtemel kaçaklara yönelik önlemler alınmıştır. Son kullanıcıya kadar olan şebeke hattı üzerinde yetkili gaz kuruluşlarınca gerekli kontrol ve testler yapılmakta ve uygunluğu verilen tesisatlara gaz verilmektedir. Şebeke hattı üzerinde gazı bir anda kesebilen vanalarla emniyet ayrıca sağlanmıştır.

Son kullanıcı için kokusuz olan doğalgaz kokulandırılarak uyarıcı hale getirilmiştir. Gaz ile çalışan cihazların bulunduğu mahale taze hava giriş sağlamak ve gaz alarm cihazı kullanmak ilk başta alınacak emniyet tedbirleridir.
Gaz kaçağı hissedildiğinde gaz vanasını kapamak, ortamı havalandırmak, elektrik düğmeleri ile oynamamak, sigara ile yaklaşmamak ve hemen 187 no’lu telefonu arayarak ilgili gaz kuruluşuna haber vermek yapılması gereken ilk işlerdir.

 

Bakır malzemeli kalorifer tesisatı


Bina veya evlerde altyapı olarak kalorifer sisteminin kurulu olmadığı, sonradan mekan içinde kat kaloriferi sisteminin kurulması için en uygun , estetik ve sağlıklı tesisat yöntemidir. 

Daire içinde kombide ısıtılan suyun radyatörlere dağıtım amacı ile kullanılır. Kombi giriş ve çıkışlarında boru çapı en büyük son radyatörlere doğru küçülen çaplarda döşenir. İşçiliği kolaydır. Açıkta giden borular belli ölçüde ısıtıcı görevi görürler. Boyanabilir yada zımpara ile parlatıldıktan sonra cilalanabilir. Kelepçeler ile borular duvara tutturulur ve düzgün şekilde görünmesi sağlanır. Esneme katsayısı plastik boruya göre düşük olduğu için şekli zaman içinde bozulmaz. Fittingslerin iç yüzeyleri pürüzsüz ve et kalınlığı düşük olduğu için su akış hızını plastik malzemeye göre az etkilerler. 
Radyatör bağlantıları için özel pirinç dişli malzemeler kullanılır. 

Dış hava temaslı yada açık balkondan gecen boruların izolasyonu yapılmalıdır .

 



Neden Yerden Isıtma Sistemi ?

  • Yerden ısıtma sistemleri sağlıklı, konforlu ve ekonomik bir ısınma şeklidir.
  • Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan kullanımı ile dikkat çeken bu sistem, özellikle kullanılan kaliteli boruların üretilmesi ile popüler hale gelmiştir
  • Ana ısıtma elemanı, yapı malzemesi içerisinden geçirilen uzun ömürlü ve dayanıklı, yerden ısıtmaya uygun termoplastik malzemeden üretilmiş borulardır.
  • Bu borular Polipropilen Random Copolimer (PP-R) veya Cross-link PE-X olarak iki grupta toplanır.
  • Bu sistemin uygulandığı yerlerde, döşemeye serilen yalıtıcı strafor ve PP folyo, ideal bir ek ısı yalıtımı da sağlar.
  • Uygulamada yaklaşık % 30 enerji tasarrufu sağlanır.

 

SIHHİ TESİSAT

Sıhhi tesisat, yapı için gerekli olan suyun temini, depolanması, ısıtılması, yumuşatılması, basınçlandırılması ve dağıtımı, pis suyun atılması, atık suyun arıtılması, yağmur suyu tahliyesi ve yangın söndürme konularını içerir.

Çağdaş dünyamızda insanların sağlıklı, güvenli, konforlu ve ekonomik bir şekilde yaşaması ve çağdaş yapılara sahip olmasında hiç şüphesiz ki tesisat mühendisliğinin önemi büyüktür. Her gün kendini yenileyen ve geliştiren önemli bir uzmanlık alanıdır.

Yapının sıhhi tesisat projelerinin ön hazırlığında, mimari projeler üzerinde mimarlar ile birlikte boru geçiş yerleri ve cihaz yerleşimi konularında çalışmalar yapılmalıdır.

Modern bir sıhhi tesisat sisteminin oluşması için aşağıdakiler sıralanabilir.
  • Yapı sakinlerine güvenilir bir temiz su sağlanması ve bu suya her hangi bir sıvının karışmasının önlenmesi,
  • Aygıt sayısı, sağlanan suyun miktar ve basınç yönünden uygun bir sistem kurulması,
  • Gerekli hallerde suyun depolanması,
  • Pis su drenaj sisteminin tıkanma ve kirlenmelerden, katı madde birikimlerinden uygun bir bakımla korunmasının sağlanması,
  • Kabul edilebilir bir tesisat ömrü için uygun boru ve donatım malzemelerinin seçilmesi,
  • Temiz su ve pis su sistemlerinde uygun ayırma, yalıtım ve havalandırmanın sağlanması.

 

SU SIZINTISI TESBİTİ

Tesisat Kaçaklarını şöyle inceleyebiliriz.
  • Kirli su kaçakları. Genelde üst kat tuvalet ve banyoların kaçakları olup alt kat tavanında açık sarı olarak görülür (koyu kahverengine dönen bir durum varsa bu demir donatı pasının yüzeye gelmesidir ki, anlamı yakın gelecekte tavan betonunun kısmen dökülmesi demektir) kirli su kaçaklarının artması halinde şayet ortamda ışık varsa kararma ve yeşerme ile beraber koku oluşur.
  • Temiz su kaçakları. Tıpkı dış cephe suyu gibi tavan ve duvarlarda beyaz pamukçuklar oluşturur kireç olmayan bütün boya türlerini döker. 
  • Balkon giderlerindeki ters eğimler veya giderlerin tıkalı olması da dış cephe suyu gibi gözükürler.



PİS SU TIKANIKLIKLARI TESBİTİ

  • İşyeri ve konutlarınızda, atık su giderlerindeki tıkanıklıklara kesin çözüm.
  • Binanızı kırıp dökmeden özel kamera sistemlerimizle kanal tesisatınızda arıza sebebi tespit edilmektedir.
  • Arıza tespitiyle kanal açma ve kanal yıkama cihazlarımızla gereken müdahale yapılarak arıza giderilmektedir.

 

KANAL AÇMA VE YIKAMA

  • Bir konutun kanal tıkanıklığı arızası giderilirken, kanal içinden çıkartılan katı cisimler son teknolojiye sahip cihazlarımız tarafından görüntülenir
  • Bu cihaz, Kanalizasyon borularının içinde bulunan katı atıkları (kum, taş, yağ, kök vs) yüksek basınçlı su ile yumuşatıp sürükleyerek logar bacalarına kadar getirilmesini sağlar.
  • Bu sayede kanal borularının içinin katı atıklar yüzünden daralmasını ve tıkanmasını önler. 
  • Firmamız tıkalı boruları açmak için kullanılan son teknoloji ürünler kullanmaktadır.


VAKUM POMPASI

Sıkı hacimler üzerinde kısmi basınç uygulanarak gazların alınmasına yardımcı olan makineye verilen isimdir. 1650 yılında Otto von Guericke tarafından bulunmuştur.
Vakum Pompası Kullanım Alanları
  • Elekrik lambaları, vakumlu tüpler ve vakum uygulanıp farklı gaz basılması gerektiren imalat sanayilerinde.
  • Aspiratör vasıtasıyla vakum gerektiren medikal uygulamalarda.
  • Elektron mikroskobuyla incelemelerde yüksek vakum ihtiyacında.
  • Vakumlu tabaka ihtiyacı duyulan; enerji tasarrufu, uzun ömürlülük ve dekorasyon gibi alanlar...
  • Sert tabakayla kaplamalarda (Formula 1 araçlarındaki gibi)
  • Yağ üretim tesislerinde rafine işleminde
  • Yoğurt, süt ve meyve suyu üretiminde
  • Konserve tesislerinde oluşan kimyasal buharın giderilmesinde
  • Kimyasal Proseslerde istenmeyen gaz ve buharların çekilmesinde
  • Steril ortam ihtiyacı duyulan üretim tesislerinde (hastanelerde, vb.)
  • Plastik ve deri üretiminde şekil vermek amacıyla
  • Tuğla ve kiremit gibi içerisindeki hava oluşumunu tahliye amacı duyulan noktalarda
  • Tekstil sektöründe kurutma safhasında,

FAYDALI BİLGİLER

DÜNYADA SU RAPORU

Alternatifi olmayan ve insanoğlu tarafından üretilemeyen üç doğal kaynak; hava, toprak ve "su" dur. Bu üç doğal kaynak da birbirleriyle ilişkili ve ayrılamaz bir bütündür. Bütünün parçalanması tüm yaşamı felakete getirir. Bu nedenle üç kaynağın da temel yaşam hakkı olarak görülmesi ve kabul edilmesi gerekir. Hiçbiri ticari amaçlara alet edilmemelidir. Ancak süreç, canlıları temiz havaya, temiz suya ve toprağa hasret bırakacak şekilde gelişmektedir. Özellikle son yıllarda su üzerindeki baskı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Su Tasarruf Yöntemleri

Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutabiliriz. Bozuk olanları hemen onarın. Çünkü saniyede bir damla akan su, yılda 3 metreküplük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayıp ve kısa programları tercih edebiliriz. Banyo yerine duşu tercih edebiliriz. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Rezervuarların boyutunu küçültebiliriz. 12-20 litrelik yerine 6-7 litrelik ve kademeli rezervuarları tercih edebiliriz. Sifon çekildiğinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayalım. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur. Tıraş olurken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacımız olduğu kadar açalım. İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri ve bahçeleri sulayabilir, temizlik yapabiliriz. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanabiliriz. Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edebiliriz. (Hem doğaya zarar vermez hem de daha az suyla durulanabilir.) Diğer kimyasal deterjanların (petrol türevi temizleyiciler) doğal ortam için sakıncalarının yanı sıra bol suyla durulanmaları gerekir. Otomobilimizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyebiliriz. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Su basmasını engellemek için evden çıkarken ana vanayı kapatmak iyi bir tedbirdir. Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanalım. Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanabiliriz. Bahçe sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edebiliriz.

Su Faturanız Yüksek mi?

Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutabiliriz. Bozuk olanları hemen onarın. Çünkü saniyede bir damla akan su, yılda 3 metreküplük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayıp ve kısa programları tercih edebiliriz. Banyo yerine duşu tercih edebiliriz. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Rezervuarların boyutunu küçültebiliriz. 12-20 litrelik yerine 6-7 litrelik ve kademeli rezervuarları tercih edebiliriz. Sifon çekildiğinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayalım. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur. Tıraş olurken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacımız olduğu kadar açalım. İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri ve bahçeleri sulayabilir, temizlik yapabiliriz. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanabiliriz. Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edebiliriz. (Hem doğaya zarar vermez hem de daha az suyla durulanabilir.) Diğer kimyasal deterjanların (petrol türevi temizleyiciler) doğal ortam için sakıncalarının yanı sıra bol suyla durulanmaları gerekir. Otomobilimizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyebiliriz. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Su basmasını engellemek için evden çıkarken ana vanayı kapatmak iyi bir tedbirdir. Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanalım. Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanabiliriz. Bahçe sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edebiliriz.

Hayatın Kaynağı Su

Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutabiliriz. Bozuk olanları hemen onarın. Çünkü saniyede bir damla akan su, yılda 3 metreküplük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayıp ve kısa programları tercih edebiliriz. Banyo yerine duşu tercih edebiliriz. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Rezervuarların boyutunu küçültebiliriz. 12-20 litrelik yerine 6-7 litrelik ve kademeli rezervuarları tercih edebiliriz. Sifon çekildiğinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayalım. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur. Tıraş olurken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacımız olduğu kadar açalım. İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri ve bahçeleri sulayabilir, temizlik yapabiliriz. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanabiliriz. Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edebiliriz. (Hem doğaya zarar vermez hem de daha az suyla durulanabilir.) Diğer kimyasal deterjanların (petrol türevi temizleyiciler) doğal ortam için sakıncalarının yanı sıra bol suyla durulanmaları gerekir. Otomobilimizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyebiliriz. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Su basmasını engellemek için evden çıkarken ana vanayı kapatmak iyi bir tedbirdir. Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanalım. Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanabiliriz. Bahçe sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edebiliriz.

Günde Kaç Litre Su İçmeliyiz?

Su vücudumuzdan sindirim terleme ve nefes alma yoluyla sürekli eksilmektedir. Temel prensip olarak şunu söyleyebiliriz: Kaybolan su miktarı mutlaka yerine konmalıdır. Günlük su ihtiyacı konusunda bütün insanlar için geçerli bir oran söylemek zordur. Çünkü su ihtiyacını belirleyen pek çok faktör vardır.
Yaklaşık olarak bir gün içerisinde vücut ağırlığımızın en az 1/36sı kadar su almalıyız. Örneğin 72 kg. ağırlığındaki birisinin günlük su ihtiyacı en az 2 litredir. Bu ihtiyacın bir kısmının yiyecekler yolu ile alındığını varsaysak bile, uzmanlar bir yetişkinin günde en az 1,5 litre su içmesini tavsiye ediyorlar.
Yeterince su içmediğimizde vücudumuzda bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. % 1 su azalması bizi susatır, % 5 hafif ateşe yol açar, % 10 dil şişer, böbrekler biter, kaslarda spazm başlar, yürümek imkânsızlaşır ve % 20 su kaybında da cilt çatlar, organlar durur, ölüm gerçekleşir

Su İsrafını Önlemek

SU İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
    Günlük faaliyetlerimizde özen gösterip basit bir takım önlemler alırsak, hem su israfını hem de su faturamızın kabarık gelmesini önlemiş oluruz.
  • Banyo Yaparken:    Evlerimizde suyun miktar olarak en çok kullanıldığı yer banyodur. Banyo sırasında sıcak suyun gelmesini beklerken musluğunuzu çok az açarsanız, kullanılan su miktarını azaltmış olursunuz. Banyo yapmak yerine duş alınız. Böylece yüzde 30 daha az su kullanırsınız. Banyo yaparken ayarlanabilir duş başlığı kullanınız. Bu duş başlığı dakikada en fazla 9-12 litre su tüketirken, diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir. Böylece, 5-6 dakikalık banyo sırasında 50-100 litre sıcak su ve o oranda da enerjiyi tasarruf edersiniz. 4 kişilik bir aile günde 3 defa duş yapsa yılda 55 ton su tasarruf eder. Duş alırken sabunlanma esnasında suyu mutlaka kapayınız, çünkü sabunlanırken suya ihtiyacınız yoktur. Bu sayede sudan bir hayli tasarruf edilecektir.
  • Bulaşık Yıkarken:    Bulaşık yıkarken eğer elde yıkıyorsanız, bulaşık sırasına uyarak (önce az yağlıları, sonra yağlılar olacak şekilde) bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra, durulama için büyükçe bir bulaşık teknesini tercih ediniz. Böylece musluğu açık tutarak yapılan durulama işleminden çok daha az miktarda su tüketmiş olursunuz.
  • Bulaşık makinesi kullanıyorsanız, su ve elektrik tüketimi minimum olan bir model seçiniz. Kısa süreli yıkama ve durulama özellikli bulaşık makinesi satın alınız. Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde kesinlikle çalıştırmayınız. Az kirli bulaşıklar için kısa veya ekonomik, düşük sıcaklıklı programı kullanınız. Bulaşıkları 50°de yıkamanız da mümkündür.
  • Makine çalışırken mümkünse banyo ve mutfakta su kullanmamaya çalışın.
  • Çamaşır Yıkarken:    Çamaşır yıkamada doğru programı kullanmak su tüketimini azaltacaktır. Çamaşır makinelerinin günümüzde su tüketim miktarı modeline göre değişmektedir. Satın alırken enerji ve su tasarrufu sağlayan, çamaşır yüküne göre su ve enerji kullanan modelleri tercih ediniz. Makinenizi tam dolu iken çalıştırınız. Makineyi tam doldurup çalıştırmak iki kez yarım doldurup çalıştırmaktan daha az su harcar.
  • Tuvalette Su Tüketimi:    Öncelikle, evde su kaçağı olup olmadığını tespit ediniz. Banyo ve tuvalette tüketilen su miktarı, evde tüketilen toplam suyun yüzde 70ini oluşturuyor. 4 kişilik bir aile, 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik tuvalet rezervuarı ile hem tuvaleti temizlemek hem de su tüketimini 2,5-3 tona düşürmek mümkündür. Piyasada satılan biri az, diğeri çok su alan, iki hazneli rezervuarlar da su tüketimini azaltır. Rezervuarınızı değiştirmek istemiyorsanız içine su dolu bir şişe koyarak su tüketimini azaltabilirsiniz. Su sızdıran bir rezervuarın harcadığı su sizin harcadığınız sudan fazla olabilir. Bu nedenle rezervuarlarınızda su kaybı olup olmadığına dikkat ediniz.

Küçük Öneriler

  • Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte akarsulara ya da denizlere karışıyor. İçinde fosfat bulunmayan ve suda kolayca ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanınız.
  • Dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da tıraş olurken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep oluyor. Musluklarınızı gereksiz yere açık bırakmayınız.
  • Çamaşır ve bulaşık makinesi satın alırken su ve enerjiyi verimli kullanan modelleri tercih ediniz.
  • Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Satın alırken bu tasarruflu modelleri tercih ediniz.
  • Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürüyor. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanınız.
  • Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminizi, dolayısıyla faturanızı artıracaktır. Bozuk tesisatınızı mutlaka onarınız.
  • Kapı önü, balkon, teras gibi yerleri temizlerken hortumla su tutmak yerine süpürge kullanınız.
  • Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih ediniz.
  • Arabanızı yıkarken kova ve sünger kullanın.
  • Musluklara ve duş başlıklarına takılan ve su akışını azaltırken basıncı artıran yeni sistemleri edininiz.
  • Değiştirdiğiniz akvaryum suyunu, bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. Azot ve fosfor bakımından zengin olan bu su iyi bir gübredir. Yumurta kaynat tığınız suyun içinde de bit kiler için yararlı maddeler bulunmaktadır.

1 yorum:

sailiequartuccio dedi ki...

Harrah's Reno Casino & Hotel - Mapyro
Find your way around the casino, find where everything 부산광역 출장마사지 is 아산 출장샵 located with 양주 출장샵 these helpful guidebook 군산 출장샵 reviews: Harrah's Reno Casino 경상남도 출장샵 & Hotel.